Това е ясно. Въпросът е:
Как се определя "среднодневното брутно възнаграждение за месеца" - ако в месеца няма нито един отработен ден ?   
Съгласно  КСО-
" Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от среднодневното уговорено възнаграждение."
Как се определя "среднодневното брутно възнаграждение за месеца" - ако в месеца няма нито един отработен ден ?
Да, указанието е старо. По големият проблем е със справката по чл.73 ал.6, чийто формат и указания също не са съобразени с променитe , касаещи авансовата корекция на данъка през месеците юли и октомври....?!
Как следва да се попълни сл.бележка за лице, което е напуснало и е ползвало дан.облекчение за деца през годината?  Визирам указанието за попълване:

"         4. Когато служебната бележка се издава от работодател, който не е работодател по основно трудово правоотношение към 31 декември на годината, за която се издава служебната бележка, редове 2, 5, 6, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 и 19 не се попълват. Обстоятелството, че работодателят не е работодател по основното трудово правоотношение към 31 декември на годината се установява с писмена декларация, предоставена от работника/служителя "
Пробвайте да разархивирате  със 7-zip.
Благодаря за отговора! Наградата е получена м.02.2018г. Притеснява ме това, че лицето е подписало декларация към бележката   "..... Запознат съм, че дължа авансов данък по чл.67 от ЗДДФЛ в срок до края на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода"  Дори и да си внесе данъка авансово, то няма как в НАП да се засече, според мен, докато фирмата не си подаде справка по чл.73 следващата (2019) година...
Физическо лице печели предметна награда, издават му служ.бележка  по чл.35 ЗДДФЛ (по чл.45 ал.7 от ЗДДФЛ), в която наградата е остойностена (сума 500лв. примерно), но данък не е удържан. Трябва ли лицето да внесе данъка, в какви срокове? Трябва ли да се подава някаква друга декларация  към НАП за внесения данък(напр. по чл.55)  или само годишната декларация по чл.50 ?
На какво основание ? А ако скалата за облагане не е плоска, или има данъчни облекчения- как ще се определи частта от данъка, съответстваща на обезщетението?
Използвам темата, за да изясня: Лицето има начислено обезщ. по чл.224 КТ. При попълването на т.34 от Д1- трябва ли  да се има в предвид данъка в/у това обезщетение, т.е. нетният доход ще бъде ли намален с целия данък по фиш, или само с частта, съответстваща на облагаемия доход без обезщ.по чл.224 и на какво основание-ако е така.
Включва ли се в нетното възнаграждение - декларация образец 1- сумата на данъка за възстановяване/до внасяне- в резултат на годишното преизчисляване и ако да - на какво основание?
"По въпроса за електронното подаване- "
Ще има ли софтуер на НОИ, който да генерира въпросните приложения 9,10 и 11- и кога....- ако някой има информация?
Това е ясно, въпроса е за тези дни - два пъти по 5 - в неплатен отпуск без стаж, дали се подава декл.1- с ВО-28, защото- отговора на първия въпрос, е че се подава:
За месец февруари- трябва ли да има 2 записа с вид осигурен(ВО) - 01 до 16.02 и с ВО-28 от 17.02
Така трябва да е
Априлската трябва да е в кл.13- 1, кл.14- 01
Ами примерно 1 ден самоотлъчка- през месец април...
А ако неплатеният отпуск без стаж е примерно 1, или 2 дена през средата на месеца-пак ли за тези два дена ще се подаде с  ВО-28? 
2 или 3 декл.1- ще трябва да се генерират?
Лице е в неплатен отпуск със стаж до 16.02.2014. От 17.02.2014 до 31.03.2014- е в неплатен отпуск без стаж. Въпроса е как трябва да се подаде информацията в декл.1 за месец февруари и месец март ? За месец февруари- трябва ли да има 2 записа с вид осигурен(ВО) - 01 до 16.02 и с ВО-28 от 17.02.
И въобще кога се използва ВО-28?
Може би не е мястото на питането ми тук, но все пак: Ако осигурените лица са без осиг.доход, т.е. осигурени са  на мах- при друг работодател, и са само такива в една фирма, т.е - като цяло няма осигуровки във фирмата, а само данък ...., не би следвало да се подават заедно с декл.6, а поотделно ...?, тъй като не се търси съответствие м/у декл.1 и декл.6?
Aко минималният осигурителен доход за СОЛ е 550лв., при болничен здравните върху 550лв. ли са или върху 420?